Projects // Institutional

Reading Public Museum Reading, Pennsylvania

The existing three floor Neo-Classic Revival limestone building is sited on a magnificent compound of buildings including water, promenades and pathways, formal gardens, and a greenhouse. The entire 56,000-square-foot museum was completely renovated with state-of-the-art lighting and new mechanical systems appropriate to the conservation of fine art.

The character of the new entry pavilion was conceived to be a crisp, contemporary design to contextually enhance the lines and proportions of the original building, enhancing the quintessential Museum experience for Reading and its surrounding community. Limestone matching the original building, wood paneling, bronze, and marble complement and enhance the grandeur of the original building.

The entry pavilion provides an appropriate and exciting “front door,” a skylit focal point where visitors gain not only entrance but also orientation and a true “sense of place.” A new grand central stair and elevator connect the entry level and new gift shop to the existing grand staircase and gallery floors. Construction costs totaled $8.7 million.

The entry building and renovated galleries were formally opened October 2, 1998.

Reading Public Museum

Reading Public Museum, addition interior

Reading Public Museum

Reading Public Museum, addition interior

Reading Public Museum

Reading Public Museum, entrance

Reading Public Museum

Reading Public Museum, entrance

Reading Public Museum

Reading Public Museum, entrance close-up

Reading Public Museum

Reading Public Museum, addition interior

Reading Public Museum

Reading Public Museum, exterior

Reading Public Museum

Reading Public Museum, entrance section